Τρίτη 15 Αυγούστου 2017

Top Eleven: Το σέρβικο «ποδοσφαιράκι» που κατέκτησε τον κόσμο


Top Eleven: Το σέρβικο «ποδοσφαιράκι» που κατέκτησε τον κόσμο - Κεντρική Εικόνα/Video
Όταν ο Μπράνκο Μιλουτίνοβιτς μεγάλωνε στο Βελιγράδι, πολλές φορές αναγκαζόταν να διακόψει τα παιχνίδια ποδοσφαίρου που έπαιζε με τους φίλους του στην γειτονιά λόγω των σειρήνων του πολέμου που ηχούσαν. «Αν άκουγες την σειρήνα είχες περίπου πέντε με 10 λεπτά για να πας σε ένα καταφύγιο», λέει ο 34χρόνος Μιλουτινοβιτς. «Έβλεπες από τα παράθυρα πυραύλους να εκτοξεύονται και να πέφτουν και μετά τις εκρήξεις. Ήταν ακριβώς όπως στις ταινίες».
Οι βομβαρδισμοί σταμάτησαν το 1999, οδηγώντας στην πτώση του πρώην προέδρου της Σερβίας και κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αλλά οι εκτεταμένες διαμάχες είχαν οδηγήσει την οικονομία της χώρας στην καταστροφή. Ο Μιλουτίνοβιτς, ήθελε να ασχοληθεί με τους υπολογιστές, πήγε καλά στο σχολείο και αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο με μεταπτυχιακό στην πληροφορική. Μόλις τελείωσε τις σπουδές του, όπως έκαναν και πολλοί συνομήλικοι του, έφυγε από την Σερβία με την πρώτη ευκαιρία.
O Μιλουτινοβιτς μετακόμισε στην Κοπεγχάγη και έπιασε δουλειά στην Microsoft. Η δουλειά ήταν καλή αλλά δεν την λάτρευε. Ήθελε να επιστρέψει στο Βελιγράδι και στον άρρωστο πατέρα του.
Το 2009, ο Μιλουτίνοβιτς μαζί με δύο φίλους του από το πανεπιστήμιο, τον Ιβάν Στοτσίσλαβετιτς και Μίλαν Γιόγιοβιτς, οι οποίοι επίσης δούλευαν στην Microsoft, αποφάσισαν να γυρίσουν πίσω στη Σερβία. Αφού εξέτασαν διάφορες ιδέες, οι τρεις τους αξιοποίησαν τις αποταμιεύσεις τους και ίδρυσαν μια εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών με το όνομα Nordeus. Θεωρούσαν ότι τα χρήματα θα τους έφθαναν για έναν χρόνο στην σχετικά φθηνή πόλη του Βελιγραδίου και θα μπορούσαν να βρουν και άλλες δουλειές προγραμματισμού αν ξέμεναν. «Δεν το κάναμε για να γίνουμε πλούσιοι», αναφέρει ο Μιλουτίνοβιτς. «Θέλαμε απλώς να βγάζουμε τα προς το ζην φτιάχνοντας παιχνίδια».
Τελικά τα κατάφεραν πολύ καλύτερα. Η ομάδα των τριών φίλων έφτιαξε το «Top Eleven» ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου που το έχουν «κατεβάσει» περισσότερες από 170 εκατομμύρια φορές και έχει φτιάξει μια μεγάλη ομάδα πιστών ακολούθων του σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι παίχτες φτιάχνουν ομάδες και ανταλλάζουν παίχτες, περίπου όπως και τα παιχνίδια μάνατζερ των μεγάλων εταιρειών. Έναν χρόνο μετά το ντεμπούτο του, το «Top Eleven» ήταν το κορυφαίο παιχνίδι στο Facebook, ξεπερνώντας παιχνίδια από εταιρείες-μεγαθήρια όπως η Electronic Arts Και η Zynga.
Σε αντίθεση με πολλές εταιρείες εφαρμογών που εξαφανίζονται αφού βγάλουν μια και μοναδική επιτυχία, το «Top Eleven» συνεχίζει να μεγαλώνει. Αν και παραμένει σχετικά άγνωστο στις ΗΠΑ το «Top Eleven» βρίσκεται στις λίστες με την μεγαλύτερη ανάπτυξη χρηστών σε επτά χώρες, με ιδιαίτερη επιτυχία στην Ευρώπη, την Νοτιοανατολική Ασία και την Λατινική Αμερική. Πέρσι τα έσοδα της Nordeus έφθασαν τα 75 εκατ. δολάρια.
«Πρόκειται για μια φοβερή επιτυχία από κάπου που δεν θα περίμενε κανείς», αναφέρει ο Κρίστιαν Χερνάντεθ, πρώην στέλεχος της Google και της Facebook που πλέον είναι εταίρος στην εταιρεία White Star. «Είναι ένα από τα αγαπημένα μου παραδείγματα».
Σε σύγκριση με τους τιτάνες της τεχνολογίες όπως η Uber, η Nordeus είναι μικροσκοπική. Ο Μιλουτίνοβιτς  το προτιμά αυτό. Σε αντίθεση με πολλές startups η Nordeus παραμένει σταθερά κερδοφόρα, από την ίδρυση της έως και σήμερα. Ως αποτέλεσμα ο Μιλουτίνοβιτς  ποτέ δεν ζήτησε χρηματοδότηση από επενδυτές και ακριβώς αυτή η έλλειψη δεσμεύσεων επιτρέπει στους ιδρυτές της εταιρείας να κάνουν ότι θέλουν. «Οι επενδυτές σου δίνουν πολλά χρήματα και λιγότερη ελευθερία», αναφέρει ο Μιλουτίνοβιτς. «Δεν μας ενδιέφεραν ποτέ τα πολλά χρήματα και ακόμη δεν μας ενδιαφέρουν. Η ελευθερία είναι πιο πολύτιμη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες